Hospital Vell d’Esparreguera. Font: Ajuntament d’Esparreguera

L’Ajuntament d’Esparreguera rehabilitarà la coberta de l’Hospital Vell com a primera fase de la restauració d’aquest edifici industrial barroc que al segle XX va acollir una fàbrica de draps i una de pells, i va formar part de la Colònia Sedó, abans de convertir-se en un hospital l’any 1928. Amb aquesta rehabilitació es pretén garantir la impermeabilització i l’aïllament de l’edifici, per poder-ne garantir la protecció i la conservació. Es tracta d’un bé protegit amb valor arqueològic, arquitectònic, ambiental i paisatgístic, que és alhora un testimoni històric i de memòria col·lectiva de la població.

Actualment, l’edifici es troba en un estat deficient després de seixanta anys en desús, i l’adequació de la coberta és l’actuació més urgent. El pla de restauració està dividit en tres fases: la rehabilitació de l’edifici, la millora de l’entorn més proper i l’adequació dels accessos i camins.

L’Hospital Vell és un edifici industrial barroc de l’any 1780. Està bastit, segons alguns estudis, sobre les restes de l’antiga fàbrica Rení, d’origen medieval. L’edifici actual es remunta a l’època d’industrialització d’Esparreguera. Va ser una fàbrica de draps i posteriorment una de pells. L’any 1922 va ser adquirit per la Colònia Sedó i un cop es va finalitzar l’activitat de la colònia l’any 1928 va passar a mans de l’ajuntament de la localitat, que el va convertir en un hospital fins a l’any 1960.

 


Per a saber-ne més:

Esparreguera protege su legado rescatando un edificio industrial barroco | La Vanguardia

L’Ajuntament rehabilitarà la coberta de l’edifici de l’Hospital Vell | Ajuntament d’Esparreguera