Celler cooperatiu de Gandesa. Font: catalunya.com

Enguany se celebren cent anys de la construcció dels cellers cooperatius de Gandesa, Cornudella de Montsant, Falset i Nulles. El maó vist, la pedra, l’arrebossat, la ceràmica i els grans arcs caracteritzen aquestes edificacions vinícoles, conegudes com a “catedrals del vi”.

Al segle XIX, després de la plaga de la fil·loxera que havia empobrit la pagesia catalana, va néixer el cooperativisme com a alternativa. La unió entre els pagesos va fomentar la creació dels cellers cooperatius, construïts majoritàriament entre el 1915 i el 1930. Els cellers cooperatius volien salvar el món rural de la crisi vinícola i posar-lo a l’alçada dels nous reptes productius, tecnològics i comercials.

Celler cooperatiu de Gandesa

És un edifici modernista construït l’any 1919 per encàrrec de Josep M. Serres, fundador i primer president de l’entitat, i Jaume Fontanet, membre de la junta. Va néixer con a Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa.

L’estructura de l’edifici es basa en la volta catalana i consta de tres naus paral·leles d’alçada diversa que configuren el cos principal. Hi ha dues naus més, transversals a les anteriors, on s’hi ubiquen la sala de màquines i la sala d’exposició dels productes del celler.

L’edifici es va acabar de construir l’any 1920 i entre el 2011 i el 2014 va ser rehabilitat. És una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Celler cooperatiu de Cornudella de Montsant

És un edifici modernista, construït entre els anys 1919 i 1922 per l’arquitecte Cèsar Martinell. La construcció del celler va ser iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato.

El celler té una planta aproximadament rectangular i consta de planta baixa i soterrani en el cos principal i una part posterior on s’hi troben diverses dependències. Està construït amb la tècnica de la volta catalana i té una decoració senzilla d’obra vista.

El celler va ser declarat Bé Cultural d’interès Nacional l’any 2012.

Celler cooperatiu de Falset

És un edifici modernista, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, construït l’any 1919. Consta d’una estructura basilical amb una nau central i dues naus laterals més petites separades per pilars i arcs de maó.

El celler segueix en actiu i forma part de la cooperativa Falset-Marçà, inscrita en els cellers de la Denominació d’Origen Montsant. L’edifici està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Celler cooperatiu de Nulles

L’any 1917 es va fundar la cooperativa agrícola de Nulles, i el 1919 van començar les obres de construcció del celler, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’edifici consta de dues naus rectangulars i una part posterior on es troba la sala de màquines.

El celler, més conegut com a Adernats vinícola de Nulles, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2002.

 


Per a saber-ne més:

Cooperativa agrícola de Gandesa | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

Celler Cooperatiu de Gandesa 100 anys de vi, 10 dècades d’història | Revista Eix (Eix 7)

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

Celler Cooperatiu de Falset | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

Celler Cooperatiu de Nulles | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya