Després de més de 100 anys de presència activa a l’Observatori de l’Ebre, la Companyia de Jesús deixarà de mantenir personal al Centre. El proper dia 20 de desembre és previst que els últims tres jesuïtes que encara treballaven al Centre de Recerca de l’Observatori de l’Ebre, Luís Felipe Alberca, Isidre Moncal i Ernest Sanclement, marxin cap a Barcelona. D’aquesta manera finalitzarà una prolongada estada de més d’un segle de durada dels jesuïtes a l’institut de recerca ebrenc, que ells mateixos van fundar l’any 1904. Amb una edat al voltant dels 80 anys en tots tres casos, la recent decisió de la congregació general de la companyia de replegar les comunitats disperses arreu del territori espanyol ha precipitat la decisió. Alberca es va incorporar a l’Observatori l’any 1968, un any abans que Sanclement, mentre que Isidro Moncal arribà més tard, ara fa prop de 30 anys.

De fet, durant molts anys la comunitat de jesuïtes de l’institut estava formada per 15 membres, que assumien la direcció i gestió del centre amb l’ajuda d’uns quants investigadors seglars. Amb els pas dels anys, però, les baixes dins la comunitat no es suplien. Davant d’això, els jesuïtes  van treballar intensament per integrar seglars i institucions científiques, un procés culminat el 2001 amb un traspàs de poders a una fundació, de la qual la companyia n’és un dels patrons, i incorporant-se com a membre dela Universitat RamonLlulli esdevenint un centre coordinat pel CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques).

L’Observatori, conjuntament amb l’Ajuntament de Roquetes, està preparant un acte de comiat i reconeixement per la seva tasca al Centre i, en general, a les Terres de l’Ebre durant tants anys. Aquest acte es celebrarà el proper 14 de Desembre a l’Edifici Landerer de l’Observatori i constarà d’una obertura a càrrec dela Rectora de la Universitat Ramón Llull i Presidenta del Patronat Observatori de l’Ebre, Dra. Esther Giménez Salinas i de la conferència d’Antoni Roca Rosell, catedràtic d’Història de la Ciència i de la Técnica de la Universitat Politècnica de Catalunya, “Els jesuïtes a les Terres de l’Ebre: un segle fent ciència”. Igualment s’ha preparat l’exposició “Els Jesuïtes a les Terres de l’Ebre: servei i ciència” que podrà visitar-se a la Biblioteca de l’Observatori de 20 de Novembre al 30 de Desembre.