Projecte de Can Batlló

Projecte de Can Batlló. Font: Ajuntament de Barcelona

L’antic recinte fabril de Can Batlló, al barri barcelonès de la Bordeta, es convertirà en un gran parc urbà amb l’objectiu de conservar i posar en valor el patrimoni industrial de l’antiga fàbrica tèxtil.

El projecte, que ha tingut en compte les peticions veïnals, preveu convertir més de la meitat de l’antic recinte fabril en una gran zona verda que comptarà amb una esplanada central amb vegetació baixa, un bosc, i un camí d’aigua que recorrerà tot el parc. La zona verda inclourà pistes esportives, una àrea de jocs infantils, una zona d’esbarjo per a gossos i un espai per a horts urbans.

Can Batlló

Can Batlló és un antic complex industrial de grans dimensions, ubicat a Barcelona. Va entrar en funcionament  l’any 1880 com a Fábrica de Hilados y Tejidos de Algodón dels germans Feliu i Joan Batlló i Barrera. Inicialment només constava d’un únic edifici, obra de l’enginyer Juan Antonio Molinero, però amb el pas dels anys l’activitat industrial va créixer i es van construir més naus, fins a convertir-se en un gran recinte conegut popularment com a Can Batlló.

El 1888, any en què a Barcelona se celebrava l’Exposició Universal, la fàbrica comptava amb 30.000 fusos i 700 telers mecànics i ocupava més de 900 treballadors. S’hi elaboraven i blanquejaven teixits de cotó amb l’objectiu de dur a terme tots els processos de la cadena de producció.

Després de la mort de Joan Batlló, l’any 1892, els seus nebots es van fer càrrec de la fàbrica, que va seguir funcionant de la mateixa manera fins a la Guerra Civil. A partir de la instauració del franquisme a Espanya, la fàbrica va passar a mans dels germans Álvaro i Julio Muñoz Ramonet, que van arribar a controlar un imperi industrial que comptava amb 40 empreses del sector tèxtil, i entre les quals hi havia Can Batlló.

A partir de la meitat dels anys 1960, la fàbrica va entrar en una progressiva decadència fins a tancar la producció tèxtil l’any 1964, quan els germans Muñoz van decidir reconvertir la fàbrica en un polígon industrial.

Finalment, l’any 1976 el terreny de Can Batlló va ser requalificat al Pla General Metropolità com a equipament i zona verda pel barri de la Bordeta.

 


Per saber-ne més:

Barcelona tendrá un nuevo gran parque con un bosque y un canal de agua La Vanguardia

Can Batlló tindrà un parc amb un bosc i un camí d’aigua  Betevé

La història de Sants, Hostalfrancs i la Bordeta  Memòria de Sants

Can Batlló   Barcelona.cat