Molí de Sant Anastasi. Font: Wikimedia Commons

El Molí de Sant Anastasi es va presentar a finals de 2022 com a nou espai d’interès del Museu de l’Aigua de Lleida. En el nou espai museïtzat s’explica la història del molí, les sèquies, els regadius i el barri de la Bordeta. És un element essencial per entendre la transformació de la ciutat i ara ja queda a disposició de la ciutadania.

En els dos darrers anys s’ha treballat per catalogar i inventariar les peces de la maquinària del Molí, així com per fer accessible i millorar la climatització i les instal·lacions d’aigua i elèctrica de l’edifici. Aquesta rehabilitació ha costat 60.000 euros, i hi ha prevista una propera fase en què es restituirà el molí al seu lloc original i es col·locarà una imatge de Sant Anastasi a la façana.

El Molí de Sant Anastasi

Aquest antic molí fariner data del segle XIII, i la sèquia de Fontanet era la que li proporcionava l’aigua necessària per moure les moles que s’utilitzaven per moldre els cereals. A l’exterior es pot veure el salt d’aigua original, que fa 800 anys que cau pel mateix lloc, ja que la sèquia encara s’utilitza per regar els camps de la partida de Copa d’Or.

L’edifici consta de tres espais: el de la maquinària del molí, un annex que servia de graner i l’habitatge del moliner. L’espai museïtzat es pot visitar els matins de diumenges i festius i compta amb plafons informatius i jocs interactius, i també s’hi fan visites guiades.


Per a saber-ne més:

El Molí de Sant Anastasi, recuperat com a museu | El Segre

El Museu de l’Aigua presenta el Molí de Sant Anastasi | Ajuntament de Lleida

Molí de Sant Anastasi | Ajuntament de Lleida