El 2 de juny de 1912 es va disputar a Terrassa un partit d’hoquei herba que va ser el primer que es va celebrar a l’estat espanyol. D’aquell singular i històric esdeveniment el Museu de la Ciencia i de la Tècnica de Catalunya en conserva 7 imatges d’excepcional i especial interès. Concretament aquestes imatges pertanyen al fons del fotògraf Josep Guix Ribas, resident a Terrassa en començar el segle XX, i adquirit pel mNACTEC l’any 1999.

Gairebé un segle han tardat en veure la llum les imatges d’aquest primer partit d’hoquei herba que es va disputar a l’actual avinguda Jacquard de Terrassa entre els equips del Lawn Hockey Club Calasanç, de Terrassa, i el del RCD Espanyol, de Barcelona, amb resultat final favorable a l’equip barceloní per 2 a 7.

Tot i que ja feia uns mesos que l’equip del Calasanç de Terrassa s’entrenava, aquest primer partit es va celebrar en benefici dels morts i ferits catalans a la Guerra del Rif, aprofitant-se, també, a la mitja part del partit, per a fer una demostració d’un altre nou esport: la boxa.

La descoberta d’aquestes imatges s’ha produït en procedir el Centre de Documentació del mNACTEC a la digitalització i documentació informatitzada dels seus fons fotogràfics, formats per gairebé 100.000 imatges, en tots els suports i formats, relacionats fonamentalment amb la història industrial, científica i tècnica de Catalunya i de Terrassa en particular i dins d’un dels quals, el fons Josep Forns, s’hi trobaven aquestes excepcionals imatges en plaques de vidre de format estereoscòpic.

[slideshow]