El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha adquirit una important i valuosa documentació històrica procedent dels hereus directes de Josep Puig i Llagostera, destacat personatge polític i empresarial en la història social i econòmica de la Catalunya dels anys 1860 a 1880 i fundador i impulsor del desenvolupament de la Colònia Sedó d’Esparreguera (Baix Llobregat).

Aquesta documentació, desconeguda per a la gran majoria d’historiadors, és formada per diferents volums manuscrits de copiadors de cartes i comentaris de premsa del propi Puig i Llagostera, així com correspondència original inèdita. A través de la mateixa es pot veure la relació estreta i directa que Puig i Llagostera va tenir amb els principals polítics i personatges influents de l’època (Prim, Pi i Margall, Salmeron, Madoz, Zorrilla, etc.), com va viure directament els turbulents episodis socials de l’època i la incidència que els mateixos van tenir en el creixement i la producció de la Colònia Sedó. Aquesta documentació, tal i com ha assenyalat Gràcia Dorel-Ferré, especialista en història industrial, autora de la tesi doctoral sobre la Colònia Sedó, i que va alertar al Museu de l’existència d’aquesta documentació, servirà per a estudiar, analitzar i completar els coneixements que fins ara es tenien, tant de la pròpia Colònia Sedó com del singular personatge que va ser Puig i Llagostera.

Josep Puig va néixer a Vilafranca del Penedès l’any 1835, fill de Miquel Puig i de Francesca Llagostera. Va ser l’hereu de set germans i va estudiar enginyeria a l’antiga Escola Industrial de Barcelona. Va treballar com a funcionari auxiliar del cos estatal d’Obres Públiques tot i que ben aviat va esdevenir corresponsal a Londres de l’empresa del seu pare “Miquel Puig y Compañia”, establerta ja a Esparreguera però sense tenir, encara, les dimensions de la gran colònia que seria. El 1863, amb la mort del seu pare, es converteix en propietari de l’empresa i principal administrador de totes les finques i negocis en que participaven. Va ser un industrial i empresari modern i innovador a la vegada que esdevenia un personatge popular, excèntric, provocador, sembla ser que francmaçó, i militant actiu dels industrials proteccionistes catalans. Va ser diputat republicà a Corts per la circumscripció de Vic, tot i que anys més tard es declararà fervent carlí. A Madrid hi feu memorables i incendiaris discursos davant de l’aparell polític classista i tradicional que li valgué crear-se nombroses enemistats, enfrontar-se directa i obertament amb els sindicalistes catalans i patir un greu atemptat l’any 1872. Aquests fets, ara com a diputat per Vilafranca del Penedès, radicalitzaran encara més el seu discurs dur i intransigent sense tenir cap suport o recolzament, excepte la d’un diputat, Antoni Sedó, que en una mostra més de les seves excentricitats, el nomena el seu home de confiança al capdavant de l’empresa i administrador únic i hereu universal dels seus béns a la seva mort l’any 1879.

La Colònia Sedó va esdevenir la colònia industrial més gran de tot Catalunya i, actualment, una part de la mateixa, és una de les tres seus que el mNACTEC té fora de Terrassa (juntament amb la Farga Palau, a Ripoll i l’antiga cimentera de Clot del  Moro, a Castellar de n’Hug) formant part del seu Sistema Territorial. Aquesta documentació completa la que ja conserva i ha estudiat el Museu, entre la que cal recordar la base de dades creada amb la documentació i fitxes dels més de 3000 expedients dels antics treballadors que al llarg de més de cent anys van treballar a la Colònia Sedó.

Josep Puig i Llagostera

Josep Puig i Llagostera