Donar un nou ús als elements del patrimoni industrial sense activitat és fonamental per a la seva preservació i conservació. Avui us presentem dues importants i encertades rehabilitacions realitzades en antics edificis industrials ubicats en un medi i entorn rural i, tots dos, reconvertits en petits hotels amb encant. Es tracta de l’Hotel Molí de La Torre, a Bigues i Riells (Vallès Oriental) i el Riberach Hotel, a Bellestar (La Fenolleda).

El Molí de La Torre, ha mantingut l’estructura d’una antiga fàbrica tèxtil que té els seus orígens en un vell molí fariner del segle XII transformat en molí bataner al segle XVII. La fàbrica tèxtil va instal·lar-la l’industrial de Sant Feliu de Codines, Esteve Umbert i Ventura, l’any 1862, tancant definitivament la seva activitat industrial l’any del seu centenari, el 1962. L’actual hotel ha aconseguit una encertada integració de la seva activitat hotelera mantenint els espais i elements industrials originals. Ha sapigut aprofitar els recursos hídrics existents, alguns dels elements originals de la fàbrica (ordidors, embarrats, etc.) i dotar-la d’un especial confort i decoració. Aquest bon hotel rural, de tres estrelles, 12 habitacions, 1 suite i diferents espais per a reunions de grups ha aconseguit, a més a més d’un selecte i encisador espai de lleure i tranquil·litat la distinció de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

El Riberach Hotel és un altre establiment hoteler destacat i excepcional que està ubicat a les antigues instal·lacions de la cooperativa vinícola de Bellestar, a la Fenolleda, tancada a finals dels anys 1990, gairebé a tocar de la comarca del Rosselló. L’hotel, de 4 estrelles, 18 habitacions i 9 suites, ha aconseguit fer una rehabilitació integral molt respectuosa amb l’edifici original oferint uns serveis i prestacions turístiques d’alta categoria a la vegada que ha conservat i mantingut la seva singularitat i origen vitivinícola. La major part de les habitacions estan situades dins i al damunt de les antigues grans tines de vi, mantenen bona part dels seus elements decoratius originals i aprofiten les estructures cilíndriques dels antics dipòsits per a emplaçar-hi reserves d’aigua i una piscina a l’aire lliure. Dos bons exemples de rehabilitació i nous usos per al patrimoni industrial català.

dos antics elements-compressed

dos antics elements 2-compressed

dos antics elements 3-compressed

6