La ciutat de Tàrrega està vivint aquests dies una situació ben contradictòria pel que fa a la protecció i rehabilitació del seu important patrimoni industrial. La sensibilitat que sempre ha mostrat la capital de l’Urgell vers aquest ric patrimoni es manifesta en l’aposta que va fer per a destinar bona part dels seus propis recursos, i dels ajuts i subvencions exteriors, a restaurar i rehabilitar dos exemples importantíssims del patrimoni industrial català. D’una banda la Fàbrica de Cal Trepat i de l’altre la Farinera Balcells.

Pel que fa al cas de la Fabrica i foneria Trepat, el projecte i les obres de rehabilitació continuen seguint el calendari inicialment previst, oimés ara que acaben de rebre una nova injecció econòmica de 2 milions d’euros procedents de l’1 % cultural. Les obres de rehabilitació de les sis primeres naus, que han d’acollir el futur Museu de la mecanització del camp, han estat adjudicades a l’empresa Dragados per un import de 1’5 milions d’euros. La segona fase, que encara ha de licitar-se, tindrà un cost de 600.000 euros i servirà per realitzar el projecte museogràfic. En el projecte inicial de la museïtzació d’aquestes sis primeres naus s’hi mostrarà el procés inicial de la foneria (naus 1, 2 i 3), el disseny i la modelització (nau 4), el muntatge de les peces (nau 5) i la ganiveteria (nau 6).

Pel que fa a la projectada reconversió de l’antiga Farinera Balcells en un gran equipament cultural aquestes obres, que ja havien estat adjudicades a l’empresa Constructora de Calaf per 1’4 milions d’euros, hauran d’esperar a millors temps econòmics ja que l’ajuntament de Tàrrega ha renunciat a aquest contracte necessari per poder tirar endavant la primera fase de rehabilitació d’aquesta antiga farinera modernista.

[slideshow]