La transformació de l’antiga fàbrica de tabacs de Tarragona en un gran complex cultural han començat fa unes setmanes. Tres empreses han iniciat les obres de remodelació i reconversió dels antics magatzems del complex de la Tabacalera a la vegada que es fan, també, les obres de construcció d’una gran façana verda i un parc públic pel cantó del riu. Tot plegat, suposa una inversió de prop de 8 milions d’euros, que es finançaran a través de fons estatals.
Aquest nou complex cultural que permetrà reutilitzar l’antiga fàbrica, tancada des de fa anys, ubicarà: la Capsa Jove, els serveis de l’àrea de Joventut, la seu de l’Associació de Músics de Tarragona, les oficines i aules de Tarragona Impulsa, el Centre de la Imatge (que reunirà el fons documental i històric de la ciutat) i, a la planta baixa, una sala de concerts. Tot plegat, amb una inversió total de gairebé 8 milions d’euros, es completarà amb un amfiteatre exterior.
El conjunt de la fàbrica de tabacs de Tarragona, és continuació de la Institución del Estanco del Tabaco de España (1636). L’edifici actual, projectat per Miguel Quesada i Roberto Navarro, va començar-se el 1920 i va inaugurar-se el 1932. Té forma de U, amb diferents volums que s’organitzen linealment al voltant d’un jardí central amb patis interiors, també, dins de cada un dels edificis. El gran conjunt, mogut per energia elèctrica, tot i tenir una finalitat industrial, té una imatge solemne i versallesca, amb molta diversitat d’elements decoratius (reixats, escultures, relleus, etc.) de notable valor. Cal tenir present, a més a més, que aquest va ser un dels primers edificis a Catalunya que van utilitzar sistemes de construcció amb elements prefabricats. Inicialment la plantilla era de 64 treballadors però en les èpoques de major activitat va arribar a tenir-ne més de 800. Va deixar la seva principal activitat de producció de tabac l’any 2003 per tancar definitivament portes el 2007.