Fabra i Coats

Fabra i Coats. Font: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

El projecte preveu la rehabilitació de la nau F de la Fabra i Coats, l’última gran nau de l’antic complex que queda per reformar i s’espera tornar-li l’aspecte que va tenir quan va cessar l’activitat fabril.

La iniciativa, dirigida pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), consta de dues parts expositives. La primera, dedicada al món del treball de Barcelona i que abordarà l’evolució històrica del treball i la implicació que ha tingut en la transformació de la ciutat.

La segona part estarà dedicada a la Fabra i Coats i a altres grans fàbriques de Sant Andreu, avui desaparegudes, com la Pegaso, la Mercedes-Benz o La Maquinista Terrestre i Marítima.

El Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat, que està previst que obri al públic a finals del 2023, aplegarà 1.600 peces de maquinària, estris i objectes de l’antiga fàbrica de filatures, i uns 3.000 metres lineals de documentació que explicaran la història de la Fabra i Coats.

El conjunt industrial Fabra i Coats

El complex industrial de Fabra i Coats correspon a una fàbrica de filatura i torçats de lli creada per Ferran Puig i Jaume Portabella a mitjan segle XIX. L’any 1860, es va incorporar a l’empresa l’industrial, polític i filantrop de les ciències, Camil Fabra.

La fàbrica estava especialitzada en filatura i torçats de lli, cintes de fil i cotó, i rodets de fil per a cosir i l’any 1895, ja era la primera de l’Estat Espanyol en l’elaboració de rodets i sedes artificials.

L’any 1903, l’empresa Sucesores de Fabra i Portabella va arribar a un acord amb l’empresa escocesa Coats, i així es va establir la nova Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats, que va durar fins a finals dels anys 1970, quan l’empresa va cessar la seva activitat.

L’arribada dels britànics va comportar destacades innovacions socials, com ara les vacances pagades, i l’estructura econòmica, social i cultural del barri es va lligar durant aquells anys a l’empresa.

L’edifici de l’antiga fàbrica és una icona del patrimoni industrial barceloní i forma part d’un complex més ampli, integrat per diverses naus construïdes en èpoques diverses.

 


Per a saber-ne més:

Un museu sobre la història del treball, a la Fabra i Coats el 2023 | Betevé

Conjunt industrial Fabra i Coats | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

MUHBA Fabra i Coats. Una visió de la ciutat des del treball | Museu d’Història de Barcelona