El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya  (MNACTEC) i el Museu Molí Paperer de Capellades han publicat el llibre L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada, de Sigrid Remacha. L’obra repassa l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea, la implantació d’edificis fets amb cartró i fusta a la Vall Fosca i els canvis en el Pirineu amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica.

Seguint l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea durant la primera meitat del segle XX, l’autora explica els canvis que hi va haver als Pirineus amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica. Alhora, reivindica aquesta arquitectura que ha sabut combinar els recursos del territori i la tecnologia amb les noves maneres de viure i habitar.

L’hospital de cartró

L’hospital de cartró de Capdella és un edifici efímer construït fa més de 100 anys per Energía Eléctrica de Catalunya per atendre els 4.000 treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella. Es tracta d’un edifici singular pels materials amb què es va construir, que s’han mantingut dempeus al Pirineu més d’un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d’instruccions.

Els materials utilitzats, bàsicament la fusta i el cartró, a més d’algunes petites peces metàl·liques d’unió i fixació, garantia un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid. Va servir com a hospital per als obrers de la central de Capdella des de l’any 1912. A partir del 1933, però, va anar perdent aquesta funció i es va utilitzar com a caserna de la Guàrdia Civil i magatzem, gràcies a la qual cosa s’ha mantingut fins ara.

El fet d’haver suportat més d’un segle a la intempèrie al Pirineu l’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada i, segons investigacions recents, podria tractar-se d’un cas únic al món.

 


Per a saber-ne més:

L’hospital de cartró | Revista Eix

Publiquen un llibre sobre l’hospital de cartró de la Vall Fosca | Lleida.com

Reunió plenària per a l’Hospital de cartró | Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)