Fàbrica del Catllar

Fàbrica del Catllar. Font: Ajuntament del Catllar

La Comissió d’Urbanisme de Tarragona ha aprovat el planejament municipal del Catllar, que permetrà la recuperació de l’antic recinte industrial del municipi conegut com La Fàbrica. Així, es pretén evitar la degradació d’aquest espai i potenciar-ne la conservació com a element representatiu del passat fabril.

La Fàbrica del Catllar és un conjunt de diverses edificacions fabrils, inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En els seus inicis, la fàbrica es va dedicar a la indústria del paper i, posteriorment, a la tèxtil, fins l’any 1975 quan va tancar les seves portes definitivament.

Es troba al nord del nucli urbà del Catllar, i es compon de dos nuclis fabrils, la Fàbrica Vella, construïda l’any 1754, i la Fàbrica Nova, de l’any 1860. A més, també compta amb un molí fortificat del segle XIII, i la colònia que acollia els antics habitatges dels treballadors.

El projecte

L’aprovació del nou planejament permetrà desenvolupar el projecte impulsat per la Cooperativa La Fàbrica de la Transició, propietària del recinte, per donar nous usos i recuperar el conjunt fabril.

El projecte preveu habilitar 20 cohabitatges a l’edifici de la Fàbrica Nova, una modalitat de convivència en què els usuaris disposen d’espais i serveis comuns, a més del seu propi habitatge. La Fàbrica Vella tindrà usos hotelers i acollirà activitats culturals, mentre que la colònia es destinarà a un viver d’empreses per a iniciatives promogudes pels residents dels cohabitatges o per entitats del territori.


Per a saber-ne més:

La Fàbrica del Catllar tindrà 20 cohabitatges | Diari Tarragona 21

El Catllar podrà dotar de nous usos i recuperar l’antic recinte industrial de La Fàbrica | Tarragona Digital

Revivint els nostres pobles. Inspirant les nostres ciutats | La Fàbrica de la Transició