Sin título-1L’edifici de La Igualadina Cotonera (1842) és l’argument principal de la “1a Jornada d’Història Industrial” que es celebrarà el proper dia 17 d’octubre a Igualada (Anoia). Amb un magnífic cartell d’experts professors i catedràtics de reconegut prestigi internacional, s’estudiaran diferents aspectes arquitectònics, socials, econòmics i patrimonials de la primera revolució industrial a Catalunya a partir del destacat i singular exemple que representa per a la arquitectura industrial europea l’edifici de “La Cotonera”.

La conferència inaugural de Lorna Davidson, directora del prestigiós New Lanark Trust (Escòcia), una de les primeres colònies industrials del món, servirà per veure i copsar les possibilitats d’ús, conservació, reconversió i viabilitat econòmica i social d’un destacat element del patrimoni industrial europeu. A continuació Jordi Maluquer de Motes, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, explicarà el procés d’arribada i implementació de les diferents innovacions tecnològiques mundials a la indústria catalana del segle XIX.

Àlex Sánchez, professor de la Universitat de Barcelona, participarà amb un dels temes del qual ell n’és un expert coneixedor com ho és el del transcendental paper que les manufactures d’indianes van tenir en el primer moment de la revolució industrial a Catalunya.  La professora de la Universitat de Savoia, Gràcia Dorel-Ferré exposarà els diferents models socials i utòpics que es van desenvolupar arreu d’Europa i la seva influència i incidència en el procés inicial de la revolució industrial catalana. Finalment el catedràtic de la Universitat de Barcelona Carles Sudrià explicarà les seves últimes investigacions relacionades amb el sistema de producció industrial basat en les manufactures i el “putting-out-system”. A continuació es podrà realitzar una visita guiada al conjunt de La Igualadina Cotonera de la mà de l’igualadí i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Pere Pascual.

Aquesta destacada presència d’eminents experts i estudiosos relacionats amb la industrialització catalana i en el patrimoni industrial català es podrà seguir de forma gratuïta prèvia inscripció al Museu de la Pell d’Igualada (telf. 938046752 i correu electrònic m.igualada@diba.cat)

 

cotonera_sxix