exterior de la colònia sedó

Vista exterior de la Colònia Sedó

L’Ajuntament d’Esparreguera ha aprovat la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Colònia Sedó amb l’objectiu de reconèixer el seu valor arquitectònic, paisatgístic i històric i protegir els elements que conformen aquest conjunt patrimonial. La declaració detalla 106 elements d’interès protegits, tant de la zona industrial com de la residencial, així com altres elements lligats a la colònia i el seu entorn.

El fet de comptar amb aquesta categoria de protecció patrimonial permetrà accedir a subvencions i altres recursos d’administracions supramunicipals per preservar i difondre el patrimoni de l’antiga colònia tèxtil. La declaració com a BCIL també implica la inscripció de la Colònia Sedó al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

L’Ajuntament d’Esparreguera també ha sol·licitat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya iniciar els tràmits per a la declaració d’aquest espai com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La Colònia Sedó

La Colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 per Miquel Puig i Catasús, que va construir una fàbrica tèxtil al costat d’un antic molí fariner ja existent, conegut com a Can Broquetes. La fàbrica va anar creixent i adoptant les característiques d’una colònia industrial i, finalment, en ple segle XX, es va convertir en una de les empreses més grans i importants de la història econòmica industrial de Catalunya. La greu crisi del sector tèxtil va culminar l’any 1980 amb el tancament de la fàbrica i la reducció progressiva de l’ocupació dels habitatges obrers.

Actualment, la Colònia Sedó s’ha convertit en un important polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials. A la part industrial de la colònia s’hi troba el Museu de la Colònia Sedó, que forma part del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i que permet descobrir la història de la colònia, els espais que la integren i el seu singular sistema hidràulic d’aprofitament i eficiència energètica.

 


Per a saber-ne més:

Esparreguera declara el conjunt patrimonial de la Colònia Sedó Bé Cultural d’Interès Local | Ajuntament d’Esparreguera

Web del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera