museu molí paperer

Museu Molí Paperer de Capellades

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha incoat l’expedient de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, a favor del Museu Molí Paperer de Capellades, i de delimitació del seu entorn de protecció.

El Museu Molí Paperer de Capellades està situat a la població de Capellades, en un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”. Al seu costat s’hi troba la bassa d’aigua, proveïda per una font natural d’on brolla un cabal de dotze milions de litres diaris que són utilitzats com a energia per al funcionament dels setze molins paperers que treballaven en aquesta zona.

L’any 1958, un grup d’industrials paperers va fundar el Museu Molí Paperer de Capellades, que es va inaugurar l’any 1961 gràcies a nombroses donacions de maquinària i objectes per part d’indústries papereres i editors de Catalunya i de la resta de l’Estat. El Museu fou concebut com a molí paperer on s’uneix i complementa la difusió del patrimoni històric i de l’industrial, gràcies a la continuïtat de la pràctica de l’activitat artesanal del paper fet a mà. Compta amb una sala d’exposició permanent sobre el paper i els sistemes d’impressió on es ressegueixen els vincles d’una història que va en paral·lel.

El Museu Molí Paperer és un museu viu on encara s’elabora paper fet a mà. El visitant pot veure tot el procés de fabricació des que entrava el drap fins que en sortia el paper acabat i participar en tallers de fabricació de paper artesanal.

Actualment, està regit per un patronat format per l’Ajuntament de Capellades, l’Associació d’Estudis Històrico Paperers, el Consell Comarcal de l’Anoia i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).


Per a saber-ne més:

Resolució incoació expedient de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional a favor del Museu-Molí Paperer, a Capellades | Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Web oficial Museu Molí Paperer de Capellades