Les Jornades d’Estudi “De la vinya a la fassina”, que tindran lloc a l’Espluga de Francolí els dies 27 i 28 de setembre, donaran a conèixer 46 treballs d’investigació en els camps de les vinyes, els vins, els aiguardents i licors (destil·lats) i el cooperativisme a Catalunya, que han desenvolupat tan professionals universitaris com estudiosos d’entitats locals. En l’àmbit geogràfic 10 dels treballs presentats pertanyen a autors de la Conca de Barberà, 13 treballs més són d’autors de la demarcació de Tarragona, 17 corresponen a autors de la resta de Catalunya, i 6 de fora de Catalunya. Pel que fa als organismes de procedència on estan vinculats aquests investigadors 22 són professionals universitaris (9 de la Universitat de Barcelona, 5 de la Universitat Rovira i Virgili, 3 de la Universitat de Girona, 2 de la Universitat Pompeu Fabra, i 1 de cada de les universitats de Madrid, València i Granada), i 24 pertanyen a centres d’estudis locals/comarcals, museus, arxius i altres entitats cultural i d’estudi.

Els treballs seran presentats en tres sessions al llarg dels dos dies. La primera, que porta per nom El conreu de la vinya (segles XVIII-XX) tindrà lloc el dia 27 de setembre al matí i serà conduïda  pel professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona, Josep Colomé. A la tarda, la segona sessió es dedicarà a exposar els temes relacionats al voltant De l’aiguardent al Cava. L’elaboració i la comercialització de la producció vitícola des del segle XVIII fins a l’actualitat, i estarà dirigida pel professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona, Francesc Valls. El dia 28 al matí la tercera sessió tractarà aquells treballs relacionats amb Cellers i fassines cooperatives a Catalunya, a càrrec del professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona, Jordi Plans.

La conferència inaugural anirà a càrrec de Llorenç Ferrer, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona) i la conferència de cloenda la pronunciarà Antoni Gavaldà, professor de didàctica de les ciencies socials de la Universitat Rovira i Virgili.

de la vinya a la fassina