El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ha encetat aquest mes d’octubre un nou horari d’obertura. Ara, el Museu obrirà regularment els dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 hores. També es programaran visites guiades per l’interior del Museu i per l’exterior de la colònia en diversos horaris.

Fins ara, el Museu només obria al públic el tercer dissabte de cada mes. L’obertura de la colònia serà possible gràcies a la col·laboració del mNACTEC amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que gestionarà les instal·lacions i les visites guiades.

La Colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 per Miquel Puig i Catasús, qui va construir una fàbrica tèxtil al costat d’un antic molí fariner ja existent, conegut com a Can Broquetes. La fàbrica va anar creixent i adoptant les característiques d’una colònia industrial i, finalment, en ple segle XX, es va convertir en una de les empreses més grans i importants de la història econòmica industrial de Catalunya.

A la mort de Miquel Puig, l’any 1863, el va substituir el seu fill, Josep Puig i Llagostera, qui va iniciar la construcció d’habitatges per als treballadors i va ampliar la fàbrica. El procés de creixement, però, no va culminar fins a l’arribada d’Antoni Sedó i Pàmies, qui va acabar de formar la colònia industrial que ara porta el seu nom. Sedó va desenvolupar tot el procés de producció tèxtil i va especialitzar l’empresa en la fabricació de teixits de pana.

Després de la Guerra Civil es va arribar al màxim creixement de la colònia, però alhora van començar els primers símptomes de crisi, que van incrementar a partir dels anys 1970. La crisi del sector tèxtil va culminar l’any 1980 amb el tancament de la fàbrica i la reducció progressiva de l’ocupació dels habitatges obrers.

Actualment, la Colònia Sedó és un polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials. A més, també està ubicat el Museu de la Colònia Sedó, que explica la història de la colònia i la seva activitat industrial.

 

Per a saber-ne més:

Web del Museu de la Colònia Sedó