El Molí del Fort, situat a Farena (Alt Camp), s’ha transformat en un espai per recuperar fauna autòctona com el cranc català i la tortuga de rierol. El molí, inicialment construït al segle XVIII per fabricar paper, conserva la seva estructura i, a dia d’avui, permet veure i interpretar com es duia a terme antigament aquest ofici tradicional.

Aquest molí, declarat Bé Cultural d’Interès Local, també destaca per haver-se transformat en un centre de recuperació de fauna autòctona, on es reprodueix el cranc de riu per repoblar altres punts de Catalunya, gràcies a la tasca de l’Associació per la Conservació del Patrimoni Natural i Cultural, que té el molí en cessió des de l’any 2018.

L’antic molí

El Molí del Fort té els seus orígens al segle XVIII i està lligat a la indústria paperera. A la finca del molí es troben altres vestigis del patrimoni històric i industrial com un antic molí fariner, que data de l’any 1156 i que, probablement, va esdevenir el primer molí fariner de Farena. D’aquest, se’n conserva el cacau, fet de pedra i amb forma de pou.

A les instal·lacions del Molí del Fort també s’hi troba una turbina hidroelèctrica centenària, la primera en utilitzar-se a la província de Tarragona, i que va proporcionar energia a aquesta ciutat. La turbina va acabar situada al molí per dotar d’energia la població de Farena, i un cop va arribar la llum elèctrica a la localitat, va quedar abandonada fins que els nous propietaris de la finca la van restaurar i exposar per als visitants.


Per a saber-ne més:

Web del Molí del Fort

Un antic molí transformat per recuperar fauna autòctona | Diari de Tarragona