El Graner Illa Philips, l’antiga vidriera del barri de la Marina de gairebé 1.000 m 2 i que  recorda (d’aquí el seu nom) els típics graners americans, és un dels espais que l’ajuntament projecta convertir en una fàbrica de creació artística, concretament un espai destinat a promoure la professionalització de les companyies de dansa.

Segons sembla, l’origen d’aquesta fàbrica es remunta a Anton Philips, un comerciant holandès que l’any 1891 havia obert, a Eindhoven, una petita factoria de bombetes a Eindhoven. De la plantilla inicial de 25 treballadors, l’any 1924 ja n’ocupava més de 15.000, convertint-se aquella població holandesa en el primer centre electrotècnic d’Europa. Quan l’industrial va pensar a establir-se a l’estat espanyol, va contactar, a Barcelona, amb Juli Caparà, propietari de Lámparas Z des de la mort el 1911 del seu sogre, Lluís Muntadas Rovira, fill, al seu torn, de Josep Antoni Muntadas Campeny, president de “La España Industrial SA”. Era l’època en l’ electricitat començava a substituir el vapor com a font d’energia, i la incandescència elèctrica, al gas. La “Sociedad Española de Lámparas Eléctricas Z” s’havia acabat de fundar l’any 1908 i ja el 1919, un conveni amb Philips va permetre a l’empresa catalana modernitzar-se, assessorada per l’holandesa. Aquesta va passar a ser, cap al 1926, l’accionista majoritària de Lámparas Z.

De l’ara denominat Graner, la primera de les naus que Lámparas Z va instal·lar, el 1953, a l’Illa Philips, sortia el vidre que després es manipulava en una altra nau per fabricar bombetes i fluorescents, treballant-hi en tres torns continus tots els dies de la setmana, ja que el procés de fabricació havia de ser continuat. En aquelles instal·lacions es va posar en funcionament la primera màquina a nivell mundial d’ampolles per a bombetes incandescents. L’activitat va cessar a la nau el 1991, traslladant-se Philips, fins el 2004, a un altre espai de la Zona Franca on faria el pas d’un procés manual a un d’altament mecanitzat.

[slideshow]