L’estació del Nord

Imatge de l’any 1916 de la façana de l’estació del Nord, a Barcelona.  Es pot observar la magnífica estructura de la coberta metàl·lica amb la gran vidriera frontal, i dues “berlines” esperant l’arribada de viatgers.

La primitiva i original estació del Nord, va inaugurar-se l’any 1862, obra de Pere Andreu Puigdollers, sent-ne la propietària la companyia del Ferrocarril de Barcelona a Zaragoza que d’ençà el 1878 passaria a ser propietat de la Compañia de los Caminos de Hierro del Norte de España, d’aquí el seu nom popular “del Nord”. L’any 1910 l’estació va ser completament renovada i remodelada incorporant-hi la façana principal de ferro colat i vidre sota projecte i direcció de l’eminent arquitecte valencià Demetrio Ribas, autor de moltes altres i reconegudes obres públiques.

Va estar en funcionament fins l’any 1972 en que es va clausurar, entrant en un llarg procés de degradació. L’any 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, va ser remodelada (Enric Tous i Josep Mª Fargas) funcionant, des d’aleshores, com a estació d’autobusos.

 

 

Arxiu d’Imatges del mNACTEC
Fons: Izard
Autor: Arnau Izard
Format: Placa de vidre de 12 x 18 cm.
Nº de registre: 2760