La central de Camarasa l’any 1924. Font: Viure als Pirineus

La població de Camarasa commemora el centenari de la construcció de la presa i de la central hidroelèctrica amb dos recorreguts i una exposició.

L’exposició, amb el títol “Camarasa 1917-1923: temps d’avenços tecnològics i de lluita obrera”, explica aspectes de la construcció de la presa com l’ús d’un nou tipus de formigó, els cables per distribuir del material a la presa, les comportes flotants automàtiques o el sistema per corregir les filtracions de l’embassament.

Un recorregut pel municipi mostra, a través de panells informatius, els espais relacionats amb la construcció de la presa i la central. Un altra ruta pel poble assenyala i explica els establiments que hi havia a Camarasa durant els treballs de construcció.

La presa de Camarasa va ser la més alta d’Europa. Mentre s’edificava, es va produir l’inici de la vaga de la Canadenca que va precedir el reconeixement de la jornada laboral de vuit hores a Espanya. Actualment aquesta presa està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Els recorreguts es poden realitzar de forma lliure. Per a la visita guiada a l’exposició, la central hidroelèctrica i els recorreguts, cal contactar amb l’Espai Orígens, tel. 973 42 04 27.