Terrassa vol reconvertir el Vapor Albinyana en una gran illa verda i de vianants amb l’objectiu de redefinir l’antic complex industrial, garantir una mobilitat més sostenible i posar en valor el patrimoni industrial de la ciutat.
Per a poder desenvolupar el projecte s’ha creat un Pla Director que recull les aportacions de les entitats, els veïns i les activitats econòmiques del barri. El pla, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es vertebra en tres eixos. En primer lloc, la dimensió física i ambiental, relacionada amb l’interès de protegir i rehabilitar els elements arquitectònics valuosos que conformen el complex i amb l’increment de zones verdes i àrees de vianants. En segon lloc, la dimensió social, amb el reconeixement d’iniciatives veïnals i la priorització del transport públic. Finalment, la dimensió econòmica, basada en la conservació del caràcter productiu, el foment d’espais privats per encabir activitats professionals i l’ampliació de l’oferta turística.
El Vapor Albinyana
El Vapor Albinyana és un conjunt fabril d’edificis protegits com a Bé Cultural d’Interès Local, situat al centre de la ciutat de Terrassa. El conjunt de naus és obra de l’arquitecte Lluís Muncunill. L’edifici més antic del complex, un edifici de tres pisos que fa cantonada al carrer Cervantes, data de 1883. Es va construir als terrenys d’una antiga fàbrica de farina, que el 1882 va ser comprada i ampliada amb noves naus per l’industrial tèxtil Ramon Albiñana i Ribas, de qui rep el nom.
Actualment, a aquest antic vapor s’hi apleguen entitats com la Casa de la Música, l’Ateneu Candela i l’associació Tub d’Assaig.
Per a saber-ne més:
La transformació urbanística de la zona del Vapor Albinyana ja té pla director | Canal terrassa
Una nova illa verda i de vianants a l’entorn del Vapor Albinyana | Món Terrassa
Pla Director dels entorns del Vapor Albinyana. Diagnosi i estratègies de desenvolupament | Participa a Terrassa