Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?

Sabeu on era aquesta antiga colònia industrial del riu Ter?

SOLUCIÓ

La imatge correspon a l’antiga colònia industrial de Còdol Dret, a la conca del riu Ter i dins del municipi de Masies de Roda (Osona).  Va construir-se l’any 1871 per iniciativa dels industrials Bosch, Llussà i Cia., que el 1882 obtenien l’estatut preferencial de colònia.  En els seus habitatges van arribar-hi a viure més de 300 persones. Va ser abandonada amb la construcció de l’embassament de Sau, l’any 1962.

 

ON ÉS?Aquest és un edifici industrial dissenyat per Josep Danès i Torras l’any 1917. Va encabir-hi una important fàbrica metal·lúrgica des del 1920 fins l’any 2002 i va ser restaurada i rehabilitada per donar-li diferents usos socials i culturals l’any 2008.

SOLUCIÓ

 La imatge de la setmana passada feia referència a la Fàbrica de Rogelio Rojo, de Gelida (Alt Penedès). L’any 1917  la família Rojo arriba a Masquefa i posa en marxa una fàbrica metal·lúrgica que revoluciona les formes de vida d’un petit poble de tradició agrícola.

El conjunt industrial va ser edificat en forma d’U, format per dues naus de planta baixa i una nau de dues plantes, sempre amb obra vista i grans finestrals, sota disseny de l’arquitecte Josep Danès i Torras.

La Fàbrica, sempre dedicada a l’activitat metal·lúrgica, va estar en funcionament fins a les acaballes del segle XX. L’ajuntament de Masquefa va adquirir-ne la propietat l’any 2002 i va rehabilitar-la per a encabir-hi diferents espais i equipaments públics d’ús social i cultural.