Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?

Vista exterior de la més important fàbrica tèxtil de botons, cinteria i passamaneria, tant de cotó, llana o seda, de Catalunya. L’edifici religiós del fons de la imatge pot donar una molt bona pista.

 

SOLUCIÓ

La imatge correspon a l’exterior de la fàbrica Grober, a Girona. La fàbrica, fundada el 1890 per Cristobal Grober Viotti, es trobava al lloc que actualment ocupen les places de la Constitució i de Josep Pla i les noves edificacions del carrer Nou. L’any 1975 l’empresa va traslladar tota la seva producció a la fàbrica de la propera població de Bescanó.

 

ON ÉS?


Aquest és un singular edifici industrial rehabilitat fa molts pocs anys, que va utilitzar-se com a farinera però que, tot i haver passat per diferents usos i activitats industrials, originàriament no va ser edificat ni projectat per a aquesta funció. Sabeu de quin edifici es tracta?

 SOLUCIÓ

 Es tracta de l’edifici conegut popularment com a Farinera Costa, a Vic (Osona), tot i que es va construir el 1896, sota la direcció del reconegut arquitecte Enric Sagnier, per a l’elaboració d’embotits i, posteriorment, reconvertida en fàbrica tèxtil per finalment esdevenir farinera. L’any 2009 va ser rehabilitada com a equipament municipal