Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?

Gravat del segle XIX d’una molt important empresa metal·lúrgica catalana que va esdevenir referent fins la segona meitat del segle XX.

SOLUCIÓ

Aquest gravat, fer pel famós artista Claudio Castelucho (1870-1927) mostra la magnitud i emplaçament original que tenia “La Maquinista Terrestre y Marítima” al barri barceloní de La Barceloneta. “La Maquinista” va ser fundada el 1855 i fins el 1993 va ser un referent de la construcció mecànica pesant a Catalunya. De les originals instal·lacions del segle XIX, a la Barceloneta, encara a dia d’avui es pot veure una part de la porta original d’entrada al recinte.

 

ON ÉS?

Un dels pocs molins de vent que es conserven a Catalunya. Tot i estar datat des del segle XVI, va ser completament  restaurat i consolidat l’any 2001.

SOLUCIÓ

Es tracta del molí de vent d’El Perelló (Baix Ebre). Documentat des del 1534, va funcionar com a molí de blat de la vila. L’ajuntament va reconstruir-lo i restaurar-lo l’any 2001.