El proper dimarts dia 13 de desembre la Fundació Gas Natural Fenosa obrirà a Sabadell (Vallès Occidental) les portes del Museu del Gas. Aquest nou museu té com a objectiu preservar i difondre el patrimoni històric dels sectors del gas i l’electricitat, l’evolució tecnològica i el seu impacte a la societat, així com explorar el futur de noves energies i la seva interacció amb el medi ambient.

A la seva exposició permanent, el Museu del Gas proposa un recorregut per la història de la companyia, des de l’any 1843 com a Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, fins a l’actual Gas Natural Fenosa. També ofereix una descripció de l’evolució de les indústries del gas i l’electricitat en els segles XIX i XX a través dels canvis socials que comporten els nous invents i les noves tecnologies. A més a més, la mostra reflexiona sobre el present i el futur de l’energia, sobre la importància d’utilitzar de manera eficient els recursos naturals i sobre com obtenir energia de forma continuada, econòmica i de baix impacte ambiental.

El Museu del Gas acull també l’Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ocupa més de 3.000 metresde prestatgeria i recopila documents de l’empresa energètica arrelada a Catalunya, des dels seus inicis societaris. L’equipament és a més un centre de documentació que fomenta la recerca del patrimoni industrial dels sectors del gas i l’electricitat i combina les exposicions permanent i temporals amb l’organització de cursos i conferències.

El Museu del Gas està situat en un edifici catalogat de finals del segle XIX, construït per La Energia de Sabadell, sota projecte de Juli Batllevell, arquitecte modernista col·laborador de Gaudí, amb la finalitat de produir electricitat a partir de motors de gas. A l’edifici històric, que ha estat curosament rehabilitat, s’hi ha afegit una construcció moderna que permet el diàleg arquitectònic entre el passat i el futur, de manera coherent amb el discurs museístic.