L’ajuntament de Tàrrega (Urgell) ultima aquests dies la instal·lació dels audiovisuals, les senyalitzacions i altres elements didàctics que ajudaran a interpretar el contingut del futur museu J. Trepat, dedicat a la mecanització del camp durant el segle XX. Tot aquest material, pressupostat en 130.000 euros, recrearà davant el visitant com funcionava la cadena de muntatge de maquinària quan aquesta antiga fàbrica targarina es trobava en plena activitat. Juntament amb el contingut preservat a l’interior de les naus, el recorregut s’il·lustrarà amb projeccions multimèdia que inclouran fotografies d’arxiu, gràfics i testimonis de treballadors de Cal Trepat. En concret, l’itinerari comptarà amb cinc punts de projecció al llarg de l’espai de recepció, les naus de foneria (naus 1, 2 i 3), disseny i modelització (nau 4), i muntatge (nau 5).

A més, l’activitat dels forns de la foneria es plasmarà amb efectes de llum i de fum. Amb el mateix pressupost també s’han pogut restaurar les làmpades, la fosa i l’embarrat que movia les màquines de muntatge. Alhora s’han instal·lat les passeres per on circularan els visitants.
Durant el recorregut es podrà admirar algunes de les 10.000 peces inventariades (entre motllos, eines i màquines), i restaurades pel Centre de Formació La Solana. Tot plegat vol ser un viatge en el temps que traslladi el públic cap al passat industrial de Tàrrega. S’assegura així la preservació d’aquest patrimoni gairebé centenari i permet fer-lo visitable.
La museïtzació de la fàbrica J. Trepat s’ha materialitzat de moment a les cinc primeres naus, les quals han estat objecte d’obres durant l’any 2011. Les cobertes s’han restaurat i reforçat junt amb altres millores estructurals com electrificació i mesures de seguretat antiincendis. Aquests treballs han suposat una inversió d’1,3 milions d’euros, amb subvencions de la Generalitat de Catalunya, el FEDER de la Unió Europea, el Govern central i la Diputació de Lleida. També s’han arranjat els accessos i s’ha restaurat el moll de càrrega i descàrrega.
És previst que el proper mes de juny el museu de la fàbrica J. Trepat obri al públic, si bé abans, durant la Festa Major de Maig, se celebrarà una jornada de portes obertes.