La Farinera de Santa Coloma de Queralt. Font: startap.cat

Construïda entre els anys 1893 i 1984 i activa fins a 2003, la històrica farinera de Santa Coloma de Queralt va obrir recentment les seves portes reconvertida en museu. Va ser una de les dues farineres que va haver-hi en aquesta població, i actualment manté tota la maquinària original intacta, fet que fa possible explicar un relat detallat de tot el procés d’elaboració fariner i li atorga valor museístic.

El procés de museïtzació es va iniciar l’any 2020, quan l’Ajuntament va adquirir la finca on s’ubica la farinera mitjançant una donació dels propietaris, la família Albareda. En els mesos que van seguir es va presentar el projecte de remodelació i conversió, no només en museu, sinó també en equipament cultural, i l’any 2022 el Consell Comarcal va aprovar declarar la farinera Bé Cultural d’Interès Local. Les obres van concloure després de tres anys i una inversió de 51.546 euros provinents d’una subvenció del Programa Leader de Desenvolupament Rural.

La rehabilitació i conversió de l’espai en museu és especialment rellevant per diversos motius:  recupera el procediment de producció d’una indústria característica alhora que un edifici industrial amb molt d’interès històric i arquitectònic, i pot tenir un paper clau en la dinamització de la cultura i el territori, amb l’atracció de turisme i la narració de la relació del poble i la seva zona d’influència amb el cereal i l’agricultura.

Actualment, l’espai acull visites, dinàmiques i tallers, mostra les màquines, fetes de fusta en la seva majoria, les tècniques de producció de la farina i el procés de mecanització.


Per a saber-ne més:

L’espai de la Farinera de Santa Coloma ha obert les portes | Nova Conca

La Farinera de Santa Coloma de Queralt declarada BCIL | La Guia de Reus

La Farinera de Santa Coloma de Queralt | Diari Ara