L’Ajuntament de Puig-reig ha adjudicat les obres per a la rehabilitació i el condicionament de l’edifici del batan i les cardes de l’antiga colònia tèxtil de Cal Pons. Els treballs consistiran en la substitució parcial de cobertes i dels desguassos i baixants per garantir l’estabilitat i la impermeabilitat de l’edifici, i evitar el deteriorament dels elements de tancament i forjats.
Les actuacions formen part del conjunt de treballs de rehabilitació, manteniment i conservació que s’estan portant a terme a Cal Pons i que tenen l’objectiu de posar en valor el patrimoni d’aquest antic nucli fabril del riu Llobregat.
La Colònia Pons
La Colònia Pons, també coneguda com a Cal Pons, es va fundar l’any 1875 a Puig-reig de la mà de la família de l’industrial i polític manresà Lluís Pons i Enrich. Es tracta d’una de les colònies tèxtils més destacades des del punt de vista monumental i està protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
El conjunt industrial està distribuït en tres graus: el productiu; el de residència i serveis, i l’espai de domini. El primer, el productiu, es troba a la vora del riu i està format per la fàbrica, el canal, la resclosa, els tallers i magatzems i les oficines. El segon, el residencial, el conformen els habitatges dels obrers i els comerços de la colònia. Finalment, al capdamunt del nucli, s’hi troben les residències dels amos de la colònia.
Com la majoria de colònies del Berguedà, Cal Pons es va mantenir en ple rendiment fins als anys 60 del segle XX. A partir de llavors, i especialment durant els 80, la colònia va patir la crisi del sector tèxtil fins a tancar les seves portes l’any 1995.
Per a saber-ne més:
Puig-reig inicia la rehabilitació de l’edifici del batan i les cardes | Regió 7
Colònia Pons | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya