L’antiga xemeneia bòbila Almirall de Terrassa. Font: Ramon Blanch

L’antiga xemeneia de la bòbila Almirall, situada a la plaça de l’Assemblea de Catalunya de Terrassa, ha obtingut un nou reconeixement per part de l’Official World Record Association, que l’ha inclòs a la seva llista mundial de records com la xemeneia industrial amb escala de cargol més alta del món.

L’any 1958, l’arquitecte igualadí Marià Masana Ribas va aixecar la xemeneia de la bòbila Almirall amb una escala helicoïdal i troncònica que va minvant a mesura que es puja. Va ser construïda amb maó vist, amb una alçària de 63,25 metres des de la base fins a la corona i una escala amb 217 graons de pedra artificial i 17 de ferro.

L’any 1991 va ser reconeguda com a Rècord Guinness pel fet de ser la xemeneia industrial amb escales de cargol més alta del món, i va ser catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. Quatre anys més tard de rebre el reconeixement, l’any 1995, es va remodelar l’àrea amb la construcció d’un centre cívic i una àrea comercial, així com la urbanització d’una nova plaça al voltant de la bòbila.

La xemeneia forma part dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català, del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) pel fet de ser un element patrimonial d’alt interès històric, estètic i testimonial.


Per saber-ne més:

Xemeneia de la Bòbila Almirall  | MNACTEC

Nou reconeixement a la xemeneia de la bòbila Almirall | Canal Terrassa

Bòbila Almirall, la xemeneia més alta del món amb escala de cargol | Món Terrassa