Als afores del poble de Súria (Bages), a peu de l’antic camí ral a Balsareny, hi ha les restes del que hauria estat l’antic nucli de Sant Pere del Puig, probable origen i inici del poblament de Súria. Aquest lloc, abandonat i cobert per la vegetació, documentat des del segle XI, ha estat objecte des de fa més de quatre anys de diferents campanyes d’excavació, neteja i condicionament que han donat peu a poder “desenterrar” l’estructura de la domus del Puig de Sant Pere, l’església del mateix nom, diferents masos altmedievals i, també, diferents forns de guix que proven i demostren la continuïtat d’aquesta explotació mineral des del mateix segle XI fins ben entrat el segle XX.
Pel que fa a aquests forns de guix, singular i destacada activitat en un territori on aquest material és escàs i on abunden en gran quantitat i qualitat els forns de calç, s’han localitzat diferents forns de guix en un espai geogràfic molt reduït, alguns d’ells de reduïdes dimensions i de funcionalitat efímera, altres de tamany mitjà però també grans construccions i sistemes de producció que van estar en plena activitat fins a la dècada de 1930. D’aquesta activitat, que té el seu més destacat moment a la segona meitat del segle XIX i al primer quart del segle XX, destaquem una estructura d’obra que inclou un forn doble que aprofita el desnivell del terreny i la seva gravetat per fer tot el procés de producció. A la part superior hi ha la pedrera del mineral de guix, des d’on els blocs arrancats primer a pic i pala i més tard amb barrines, s’abocaven cap avall per omplir els dos forns que treballaven alternativament. Una vegada feta la cuita el guix seguia el seu procés a l’edifici inferior on es procedia a la seva molta per, finalment, ensacar-se i guardar-se en els edificis situats ja a peu de camí.
Gràcies a aquests treballs realitzats per una colla de voluntaris del poble (“Els jubilats de les Guixeres”) avui dia es poden veure i visitar perfectament aquestes estructures amb l’ajut de la senyalització instal·lada i observant-se les diferents tipologies de forns de guix que hi ha hagut al llarg de la història, a la vegada s’ha realitzat un acurat treball de recerca i documentació sobre aquesta important i desconeguda activitat industrial que inclou, també, curiosos exemples de publicitat comercial del producte.