L’ajuntament de Vilafant (Alt Empordà) està treballant per mirar d’arribar a un acord amb el propietari de l’antiga bòbila i de la seva xemeneia de 42 metres que hi ha entre la zona esportiva i el nucli de Palol Sabaldòria per tal de poder trobar una solució que permeti rehabilitar aquell emblemàtic espai industrial i reconvertir-lo en un equipament públic.

Per l’equip de govern la conservació de la xemeneia és prioritària i es planteja que la rehabilitació de la bòbila pugui ser un centre d’arqueologia industrial que expliqui als visitants com es produïen les totxanes i també el paper que va tenir aquesta fàbrica de totxos, una de les més importants, dins del seu ram, a la comarca i que va funcionar fins als anys setanta del segle passat.

L’any 2008 la bòbila va ser declarada bé cultural d’interès local (BCIL) per provocar que s’extremessin les precaucions en les obres que s’havien de fer per passar la nova via del TAV, a quaranta metres de l’edifici. Tot i ser de titularitat privada, el consistori va considerar que la factoria és un element singular del municipi i el va voler protegir sobretot per la xemeneia. De fet, aquest element és la part més sensible de l’antiga fàbrica de totxanes ja que actualment té la seva part superior en mal estat.

bòbila vilafont
xemeneia vilafont