Tal com informa l’oficina de premsa de la Universitat d’Alacant, aquest dissabte, dia 3 de març, s’ha organitzat una ruta guiada per l’antiga arquitectura industrial de la ciutat d’Alacant. Aquest recorregut a peu, que es desenvoluparà durant el matí, inclourà visites organitzades i explicacions sobre la història, arquitectura, estructura i funcionament d’una desena de recintes i instal·lacions.
Durant unes cinc hores els participants visitaran els pocs vestigis que romanen en peus en la ciutat d’Alacant que parlen del seu desconegut passat industrial amb origen en els finals del segle XIX i primera meitat del XX. Aquesta activitat tancarà el programa del Mes Cultural de l’Escola Politècnica de la UA.
L’itinerari arrancarà a l’Estació de ferrocarril i instal·lacions annexes, on s’observarà com afecten les obres de l’AVE a la seva arquitectura històrica. Seguirà després per l’antiga estació de Benalúa (futura Casa Mediterrani), les farineres de Bufort i Cloquell i el recinte portuari. Es visitarà després el tramvia entre Porta del Mar i Goteta i l’estació de ferrocarril de FGV La Marina i els seus embulls. El recorregut inclourà la refineria subterrània de la Britànica (Serra Grossa) i acabarà a l’antiga Fàbrica de Tabacs, actualment Centre Cultural Cigarreras.
Assenyalen els organitzadors que la diversitat dels recintes permetrà conèixer diferents tipus d’edificacions, mètodes constructius, materials, estructures, èpoques històriques, estils compositius, així com intervencions en el patrimoni, restauracions, abandonaments, oportunitats de futur, etc.
Rubén Bodewig, professor del Departament d’Expressió Gràfica i Cartografia i guia d’aquesta ruta, assenyala que el recorregut permetrà comprovar com les antigues construccions industrials i ferroviàries modifiquen i condicionen el desenvolupament de la ciutat i deixen en ella la seva empremta, com arriben als nostres dies i el grau en què es conserven o desapareixen.