L’antiga fàbrica de Tabacs de Tarragona, construïda l’any 1931, va tancar les seves portes l’any 2007. L’espai es convertirà en un espai cultural amb diversos equipaments que fomentaran la creativitat de la ciutat.

La proposta de recuperació de la fàbrica preveu fer del recinte un pol cultural amb el futur Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la biblioteca provincial com a principals elements de dinamisme. A més, serà un espai on conviuran molts altres equipaments com el Museu d’Història de Tarragona, la Capsa de Música, Tarragona Impulsa, un centre cultural, una hemeroteca i un viver. El recinte també comptarà amb un centre d’interpretació de la Tabacalera, on s’explicarà la història de la fàbrica i dels seus treballadors.

El projecte prové de l’estudi Alter Forum, guanyador del concurs d’idees, format per Taller 9s arquitectes, Vora arquitectura SCP, Marc Manzano i Jordi Portal.

La fàbrica de Tabacs és un conjunt de grans dimensions amb diferents edificis al voltant d’una plaça. Va ser un projecte de Roberto Navarro, arquitecte, i Miguel Quesada, enginyer, amb intervenció de l’arquitercte gaudinista Francesc Quintana. La façana principal està decorada amb motius clàssics. El conjunt de carreus i la pedra artificial donen lloc als paraments verticals, amb pilastres adossades rematades per capitells florals.

L’entrada principal disposa d’un cos amb motius clàssics en la decoració. Hi ha un parell de pilastres que emmarquen la porta i la uneixen amb els dos cossos laterals, que disposen de tres escultures al cim, a través d’un mur-tanca amb tres arcs de mig punt amb reixa de ferro i una balustrada decorada amb quatre copes. Als edificis principals, la planta baixa presenta una successió de finestres amb arcades de mig punt, mentre que al pis les finestres són allindades. Les façanes estan coronades per un entaulament arquitravat, frisos i cornises. A la part més alta hi ha frontons i estàtues. A més, la Tabacalera forma part dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya.

 


Per a més informació:

Fàbrica de Tabacs | 150 elements