Inauguració del pont de la Colònia Burés

A la Colònia Burés, terme municipal de Castellbell i El Vilar (Bages), a mesura que el trànsit pels antics camins carreters a Manresa, Monistrol i Rellinars anava augmentant degut a l’increment de les activitats de la fàbrica, a la posada en marxa de la fàbrica de la colònia Borràs i l’ampliació de la fàbrica de La Bauma, es feia indispensable una millora i rectificació del traçat de l’antic camí carreter de Manresa a Monistrol de Montserrat.

L’any 1877 els propietaris de Can Burés van redactar una exposició i projecte per tal que fos presentada a la Diputació Provincial, amb el suport de la signatura i recolzament de la majoria dels empresaris tèxtils de la comarca. Es demanava que el camí esmentat es transformes en carretera provincial i fos inclòs en el pla de carreteres. Una vegada aprovat el projecte, la Diputació va establir dividir el projecte en dues seccions: la primera d’Esparreguera a Monistrol i la segona de Castellbell a Manresa. Per fer aquesta segona es van formar dos grups de treball. Un primer es va dedicar a l’explanació i construcció de la “Carretera Provincial de Esparraguera a Manresa” i l’altre a la construcció de l’anomenat Pont Nou, dit així per ser a tocar de l’antic pont medieval gòtic o Pont Vell, damunt del riu Llobregat. Van iniciar-se les obres d’aquest Pont Nou el mes de febrer de 1883 i van inaugurar-se el 27 d’octubre de 1884, data de realització de la fotografia que presentem. La construcció va executar-la el contractista Vicenç Planella per un import total de 29.000 duros de l’època.

L’antic pont, enderrocat per la Guerra Civil durant la retirada republicana del mes de gener de 1939, es va refer el 1947 però ja no va disposar dels medallons originals que hi havia entre els arcs i que representaven la creu de Sant Jordi i les quatre barres catalanes, escut original de la Diputació.

Arxiu d’Imtges del mNACTEC
Autor: Desconegut
Datació: 1884
Format: Positiu en paper de 40 x 29 cm.
Nº de registre: 22556