Es prou conegut de tothom l’excepcional interès i valor que té el patrimoni industrial de Port de Sagunt (Camp de Morvedre) relacionat amb la història d’Alts Forns del Mediterrani. Al llarg dels anys l’esforç de molta gent i diferents Institucions ha permès reunir un gran nombre d’objectes i maquinària industrial que ofereix una visió del treball que es realitzava en aquest singular nucli industrial de la costa mediterrània. No obstant això, tal i com ens informa l’edició local de “El Periódico de Aquí”, l’abandó ha ocasionat que molts d’aquests elements es perdessin amb el temps. En aquest punt és on sorgeix el treball fet per la Fundació del Patrimoni Industrial de Sagunt que lluita per recuperar la història del Port a través dels seus vestigis. Per això, representants de la Fundació han iniciat converses per recuperar una grua dels anys 30, que actualment es troba a l’Escola d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Es tracta d’una grua que funcionava a través d’una caldera de vapor i es traslladava sobre vies de ferrocarril. Té una ploma de 12 metres de longitud i suposa un singular objecte patrimonial per a la història de Port de Sagunt. Fa més de 30 anys que roman en les instal·lacions de l’Escola d’Enginyers Industrials de la UPV, però davant els escassos recursos amb els quals es disposa per al seu manteniment la Fundació s’ha decidit a reclamar-la per tal d’ubicar-la en el perímetre interior del Forn Alt. Cal recordar que la musealització d’aquest espai es troba actualment en la seva fase final i solament li falta la instal·lació d’un ascensor per fer-ho accessible als visitants.
Aquesta, però, no és l’única peça que des de la Fundació de Patrimoni Industrial de Sagunt s’està intentant recuperar. El col·lectiu també està negociant tornar al seu lloc original d’emplaçament una antiga locomotora de vapor del 1952 que a dia d’avui es troba en els Jardins de Vivers de la ciutat de València.