Ramon Molina Ferrero, membre del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) ha publicat al número 20 de la revista “Recerques”, del Museu Arqueològic, un interessant treball sobre les xemeneies industrials existents a Alcoi,  la seva comarca i els municipis propers com ara els d’El Comtat.

A través d’aquesta exhaustiva recerca sabem que actualment solament es conserven 41 de les 121 que va van existir al segle XIX, que la més alta era del Teular d’Uris, a Cocentaina, amb més de 50 metres d’alçada i que la més alta que es conserva a dia d’avui és la de la fàbrica Matarredona, a la zona de Beniata, a Alcoi, de 47 metres. També descobrim que la més antiga va construir-se l’any 1832, que n’hi ha de rodones, de quadrades i d’octogonals i que es distribueixn entre Alcoi (89), Banyeres (12), Cocentaina (7), Muro (4),  Beneixama (3), Castalla (2), Alcosser de Planes (2)  i L’Orxa (1).

Cal recordar, també, que totes les xemeneies industrials anteriors a 1940 estan catalogades com a Béns d’Interès Local per la Generalitat Valenciana.