El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS) d’El Forn de la Calç, a Calders, amb la col·laboració de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB), ha iniciat els treballs per a la recuperació del “Forn del Raig”, un forn de calç preindustrial, encara per datar, ubicat a la finca El Forn de la Calç, al municipi de Calders (Moianès). El seu funcionament continu, diferent al dels forns efímers, més comuns i estesos, i el bon estat de conservació de les restes trobades el fan únic a Catalunya, on no es coneixen referències de jaciments similars. La finalitat de la restauració i posada en marxa del “Forn del Raig”, situat al costat de la masia de la finca és la de poder fer una cuita anual i, així, poder experimentar i mostrar als visitants com s’obtenia calç a partir de la cocció de la pedra calcària amb l’antic procés de treball preindustrial.

Cap dels treballadors dels forns industrials, que van treballar fins el 1955, havia vist treballar mai el “Forn del Raig”, només havien sentit a parlar de com anava. Dos dels tres forns industrials que es troben dins de l’espai d’El Forn de la Calç de Calders, ja han estat restaurats. El projecte, dirigit pels responsables del laboratori de materials de l’EPSEB, s’ha iniciat amb el treball arqueològic que ha de datar la construcció d’aquesta edificació de pedra seca. La masia està datada de l’any 1800 i cal saber si el forn és anterior. L’excavació ja ha permès netejar part de l’espai, ja que tot i que el “Forn del Raig” s’havia conservat en força bon estat es va ensorrar parcialment fa uns deu anys per les filtracions d’aigua.

Un cop acabat el treball arqueològic, serà el moment d’iniciar la restauració, treball que es farà amb el patrocini de l’empresa Cales de Pacs. Finalment, arribarà el moment de posar-lo en marxa per no perdre els usos i la memòria històrica de com es feia l’extracció, la cocció i l’obtenció de la calç en petit format.

L’acte de presentació ha tingut lloc el divendres 18 de març amb la participació de Judith Ramirez-Casas i Joan Ramon Rosell, investigadors de la UPC responsables del projecte de restauració del Forn del Raig, Joan Vendrell, propietari de la finca El Forn de la Calç on s’ha fet la troballa, i diferents personalitats locals i representants de la Generalitat de Catalunya.

[slideshow]