L’ajuntament de Mataró ha iniciat fa poc més de dues setmanes la rehabilitació de la nau de la banda mar de la fàbrica de Cabot i Barba, situada a tocar de la cèntrica plaça de Miquel Biada i de l’estació del ferrocarril. La nau, de forma rectangular, amb carener a dues aigües i amb planta baixa i dues plantes pis, forma part del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica de Cabot i Barba i respon a la tipologia típica de les construccions industrials de finals del segle XIX, que en aquest cas estava dedicada al gènere de punt.

etiqueta Fábrica de Géneros de Punto José Cabot

El destí final de la nau és convertir-se en un centre polivalent on s’hi instal·laran diferents equipaments socials i veïnals. Les obres, amb una durada prevista de 9 mesos, han estat adjudicades per un import total d’1.264.747,56 €, amb càrrec.

Tot i que els orígens d’aquesta empresa de gènere de punt es remunten al 1853 i finalitzen el 1961, aquest edifici fou projectat l’any 1889 per l’ enginyer Eduard Culla, en una època en què l’empresa anava a nom de Cabot Alabau, tenia dues naus de planta baixa amb pilars de fosa i voltes de maó amb tirants, separades per un pati interior. L’any 1897 l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch aixecà un pis damunt de les dues naus i el 1907 José Cabot i Barba, el titular del negoci, va fer aixecar un segon pis sobre una de les naus. L’any 1918 l’ arquitecte Lluís Gallifa i Grezner construí l’últim edifici del conjunt, amb tres cossos d’amplada.

façana de Cabot i Barba