Interessant i espectacular noticia relacionada amb el patrimoni industrial de Suïssa. Es tracta de l’antic edifici de la fàbrica Oerlikon, dedicada a la fabricació de maquinària, locomotores i material bèl·lic, ubicada a la ciutat de Zurich des de fa 123 anys, i que va tenir de realitzar un espectacular “trasllat” del seu emblemàtic edifici històric. En concret aquest edifici de 6200 tones de pes es va desplaçar en una sola peça, gairebé 70 metres del seu lloc original d’emplaçament per tal de poder deixar suficient espai a la remodelació del traçat de les vies del ferrocarril que li passen a tocar.

Fa aproximadament un any l’empresa ABB, propietària de la matriu Oerlikon, va fer pública la seva voluntat d’enderrocar l’edifici, fet que va provocar una important mobilització veïnal i cultural per salvar aquest interessant element del patrimoni industrial suís. ABB es va vendre l’edifici i la nova propietària, Swiss Prime Site, juntament amb la Companyia de Ferrocarrils Federals, van aprovar un pla especial per desplaçar de forma intacta i única l’edifici que ha representat 10 mesos de preparatius i una inversió de 12 milions de dòlars.

La sofisticada operació d’enginyeria, realitzada ara fa una setmana, va consistir en substituir la base dels murs originals de càrrega per pilars d’acer, situar sota l’edifici una placa de formigó amb rails i immediatament col·locar al damunt l’edifici per al seu desplaçament. Mitjançant potents premses hidràuliques el gran edifici de 80 metresde llarg es va desplaçar a una velocitat de 4 metres per hora fins al seu nou lloc d’ubicació. Per tal de poder alleugerir el pes també es van col·locar centenars de globus plens d’heli damunt del sostre de l’estructura per tal que aquesta pogués ser moguda amb més facilitat en el delicat moment de posar-la al damunt dels rails.