Aquest proper divendres, 13 d’abril, a partir de les 8 de la tarda, la sala d’actes de l’Espai Macià de les Borges Blanques acollirà l’acte institucional de presentació de l’Inventari del Patrimoni Industrial per a la comarca de les Garrigues.

Aquest inventari, que recull de forma exhaustiva tots aquells elements encara existents relacionats directa o indirectament amb els diferents àmbits del patrimoni industrial, forma part del projecte global de l’Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya (IPIC) que el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va iniciar ara fa quinze anys i que, a dia d’avui, ja ha comportat la catalogació de més de 3500 elements del patrimoni industrial català de 25 comarques i de 8 àmbits temàtics específics per al conjunt del territori.

Actualment, quant s’està procedint a la informatització i posada a la xarxa de tot el treball realitzat fins ara, és prevista la presentació d’aquest inventari comarcal de les Garrigues i, per als propers mesos, els de les comarques del Pirineu i Aran.

En concret, i pel que fa a l’inventari de les Garrigues, aquest s’ha desenvolupat al llarg de dos anys de treball de camp realitzat directament pel Centre d’Estudis de les Garrigues, amb la participació tècnica del Consell Comarcal i el finançament, directrius i coordinació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El treball ha comportat la catalogació de 234 elements a més a més de completar un exhaustiu treball de recerca històrica referent a tots aquells elements relacionats amb la producció de l’oli a la comarca i que s’han incorporat com a elements annexes al propi Inventari. Pel que fa als àmbits del patrimoni industrial amb més elements conservats, aquests han estat els dels molins d’oli (44 %), molins fariners (11 %), indústries agroalimentàries (11 %), producció industrial de l’oli (8 %) i bòbiles i teuleries (5 %), quedant els altres elements amb percentatges iguals o inferiors al 3 %.

[slideshow]