La companyia elèctrica Endesa ha començat aquest mes d’abril les obres de restauració de l’antic edifici de la Companyia General Elèctrica, posteriorment Hidroelèctrica de Catalunya, d’aquí que sigui coneguda popularment com “La Catalana”, situat als afores del centre urbà de Manresa (Bages). En aquest edifici industrial catalogat l’empresa traslladarà la seva seu corporativa i oficines tècniques per a les comarques de la Catalunya Central a la vegada que alliberarà i cedirà el seu ús a l’ajuntament manresà l’espai que ocupaven fins ara en un altre edifici industrial catalogat.

Fins ara les oficines de la companyia elèctrica ENDESA es troben situades al barri antic de Manresa a l’edifici anomenat de “l’Anònima” degut al nom de la seva primera propietat: Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME), posteriorment absorbida per Forces Hidroelèctriques del Segre, més tard per FECSA i finalment per ENDESA. Aquest edifici fou construït l’any 1894 i reformat el 1913 pels industrials manresans Gallifa, Vila i Ferrer, sota projecte dels reconeguts germans Muntadas, per tal de poder oferir el servei d’enllumenat públic mitjançant la producció d’energia tèrmica a través d’una màquina de vapor horitzontal de la casa Nuevo Vulcano, sistema Compound, de grans dimensions.

L’altre edifici, el que ara s’està restaurant, és el de l’antiga central elèctrica La Catalana, construït el1920 a tocar de la carretera d’Igualada. En destaca la nau principal de tres pisos amb volta de maó pla i la composició dels altres cossos, retranquejats entre ells i amb diferents alçades i volums.

[slideshow]