Colònia Llaudet. Font: Wikimedia Commons

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses té previst rehabilitar una nau de l’antiga fàbrica de la Colònia tèxtil Llaudet per fer-ne un museu. La intenció del projecte és crear un Centre d’Interpretació de la part més històrica de les instal·lacions alhora que adaptar altres espais per al cotreball d’emprenedors i per a celebrar reunions al municipi. 

La rehabilitació es finançarà amb fons europeus, subvencions de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Ripollès i el mateix Ajuntament, i afectarà la nau principal, de planta baixa i soterrani, a més a més d’un cobert annex. Les obres han d’impermeabilitzar i reforçar estructuralment la planta subterrània, on s’emplaçarà el futur museu, i també han de consolidar i reparar en la mesura necessària la resta de l’edifici alhora que en potencien l’arquitectura original, formada per una retícula d’arcs.  

Pel que fa al centre d’interpretació, es completarà durant l’última fase de la rehabilitació, i s’hi podrà veure la maquinària i el fons documental que la família Llaudet va donar a l’Arxiu Històric Municipal juntament amb eines, estructures i audiovisuals que contribuiran a explicar com va ser la vida a la colònia i quin impacte va tenir en el poble de Sant Joan.  

 La Colònia Llaudet 

La Colònia Llaudet de Sant Joan de les Abadesses es dedicava a la indústria dels filats i torçats de cotó als peus del riu Ter, i actualment està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i té la categoria de Bé Cultural d’Interès local. Els edificis originals els va fer construir Thomas Alexander, però va ser Josep Maria Llaudet qui l’any 1901 va llogar les instal·lacions i va posar a funcionar l’empresa segons la seva visió, fins que va poder comprar tot el complex el 1924. 

La fàbrica va créixer durant les dues dècades següents, però l’any 1939, amb la retirada de les tropes republicanes, va ser incendiada i es va haver de reconstruir. El 1940 va passar a pertànyer a una societat anònima i va passar a anomenar-se Hilaturas Llaudet SA 

Avui dia, romanen els edificis de la fàbrica, la casa del director, l’església, l’espai de cafè i sala de ball, i dos conjunts de blocs d’habitatges dels treballadors. Constitueixen un total de 44.000m2 de sostre repartits en 13 hectàrees de terrenys, i actualment hi ha diverses empreses instal·lades.  


Per a saber-ne més:  

El patrimoni industrial de l’Alt Ter | Revista de Girona 

Cercador d’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya | Generalitat de Catalunya 

Colònia del Ter | Consorci del Ter 

El finançament de l’Estat encamina el futur Museu Llaudet a Sant Joan| El 9 Nou