El número 5 de la revista Eix presenta una ruta pel Pallars per descobrir la indústria d’alta muntanya, així com la transformació econòmica i social que va viure el territori arran de l’explotació hidroelèctrica de la zona.
La ruta comença al Museu Hidroelèctric de Capdella, que permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de construir la central hidroelèctrica de Capdella fins que es va posar en funcionament l’any 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va suposar.
Continua a Salàs de Pallars, on una iniciativa privada ha desembocat en l’obertura de fins a vuit botigues tradicionals que recuperen els espais físics i les mercaderies per fer un viatge al món comercial de finals del segle XIX i del segle XX. L’itinerari passa també per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu, que recull les formes de vida tradicional al Pallars, i per la central hidroelèctrica de la població de Tavascan.
El recorregut arriba a un dels eixos viaris més importants del Pirineu català, on es troba el Museu de Gerri de la Sal, que permet descobrir el procés tradicional d’obtenció de la sal. Finalment, arriba a l’extrem nord del Pallars Sobirà, dins els límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per visitar la serradora i molí fariner d’Àreu. La serradora, construïda íntegrament en fusta a l’inici del segle XX, és una de les dues serradores hidràuliques que queden senceres a Catalunya, i l’única que encara funciona com als seus orígens.
Per a saber-ne més:
El Pallars, indústria d’alta muntanya | Revista Eix
Museu Hidroelèctric de Capdella | Vall Fosca
Museu del Gerri de la Sal | Lleida.com
Serradora d’Àreu | Sistema Territorial del MNACTEC