Del 12 al 15 del proper mes de juny tindrà lloc a Madrid, organitzat pel TICCIH, el “VI Congreso para la Conservación del Patrimonio Industrial y la Obra Pública en España” que aquesta vegada té com a temàtica central el patrimoni industrial en el context històric del franquisme (1939-1975).
A més a més de les conferències magistrals i les visites i itineraris a diferents elements emblemàtics del patrimoni industrial de l’àrea metropolitana de Madrid, el gruix del congrés el formen les més de 120 comunicacions i pòsters que s’han presentat. D’aquestes fins a un total de 14 tenen relació amb diferents projectes o elements del patrimoni industrial català en el període que tracta aquest congrés.
Les mateixes, per ordre alfabètic dels seus autors, són: Eusebi Casanelles “La modernidad en la arquitectura industrial de Catalunya en los años cincuenta y sesenta”; Albert Crispi, Cossima Cornadó, Antoni Paricio i César Díaz “Análisis histórico, funcional y constructivo del conjunto industrial Philips de Barcelona”; Gemma Doménech “El Mercado Municipal de Girona. Modernidad y retracción. Memoria y Olvido”; Asunción Feliu “Siderurgia y construcciones metálicas en Cataluña en época franquista: Torras Herrería y Construcciones S. A. “; Carolina Garcia i Marisa Garcia “La fábrica Pegaso de Barcelona (1949‐1974): de la arquitectura de la autarquía a la automoción de los tiempos modernos”; Xavier Martí “No era ‘del’ sino ‘el’ franquismo: fibracolor, la colonia textil que inauguró Franco”;Jaume Perarnau “El patrimonio minero del franquismo y su incidencia en la transformación del paisaje industrial catalán actual”; Jordi Rogent i Jordi Tasias “El complejo de la SEAT en la zona franca de Barcelona”; Maribel Rosellò “Los edificios industriales construidos entre 1966 y 1975 en el barrio de Poblenou de Barcelona”; Laura Rozan “El mono azul de LAFORSA. Identidad y símbolos de la lucha obrera en el Baix Llobregat del tardofranquismo”; Rosa Serra “Del racionamiento al desarrollismo: la cuenca minera de Berga (Barcelona)”; Andrea Tappi i Javier Tébar “De la ciudad de los hombres a la ciudad ficticia. El Frente Marítimo de Poblenou, un territorio paradigmático de la Barcelona obrera e industrial”; Carlos Vallejo La arquitectura industrial de SEAT: patrimonio histórico a preservar” i Lluís Virós La difusión de nuevos métodos de organización del trabajo en los años cincuenta (el caso de la província de Barcelona.