El llegat que a nivell arquitectònic, patrimonial, econòmic i social han deixat els cellers modernistes a Catalunya és l’objecte de l’exposició “Cellers. Cooperativisme + Modernisme” que ha realitzat l’obra social de La Caixa i que des del divendres 6 de juny fins el proper 14 d’octubre es podrà visitar al Caixaforum de Barcelona.
Originats durant els primers anys del segle XX, els cellers cooperatius van ser la resposta a la crisi que vivia en aquells moments el món del vi, aconseguint la unió de pagesos i propietaris. L’eclosió del cooperativisme, que sacseja l’agricultura catalana, i del Modernisme, que impulsa des de la ciutat canvis tècnics i artístics, dóna lloc a la construcció de gairebé una quarantena de cellers. Són fets a mida i dissenyats per modernitzar el medi rural, però també per reivindicar que el món del vi pren més força que mai.
L’exposició ofereix algunes claus per entendre el valor artístic i la singularitat arquitectònica d’aquests cellers, també coneguts com a cellers modernistes o catedrals del vi, tot plegat, amb l’objectiu de convertir la visita en una vivència a partir de diferents perspectives fragmentades dels cellers: la històrica, l’arquitectònica o la relacionada amb els personatges que han format part o encara formen part de la seva història. La mostra és també una invitació a redescobrir els cellers que encara avui dominen el paisatge de molts pobles de Catalunya.