MÀQUINA DE DISCOS – JUKEBOX

(nº de registre: 4296)

Un dels objectes més singulars que conserva el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un dels primer mecanismes de reproducció automàtica de discos de pedra, coneguts més endavant i de forma popular com a jukebox. Aquesta màquina de discos, que disposa de combinació de lletres i números, mitjançant botons, per a la reproducció escollida d’algun dels discs que conserva en el seu interior, va ser una de les primeres formes automatitzades, amb monedes, de reproducció de diferents registres del so gravat i enregistrat, ja que els mecanismes automàtics anteriors solament permetien la reproducció d’un únic registre i de forma manual (fonògrafs, pianoles, cilindres de cera, etc.).

De fet el primer jukebox, com a tal, va ser patentat per Hobart C. Niblack l’any 1918, tot i que no es va comercialitzar fins el 1927, per l’empresa AMI, sota el nom de “Audiophone”, amb 8 discos per a escollir. Les versions posteriors ja disposaran de 10 i fins a 12 plats. Aquestes primeres màquines de discos eren inicialment, com és ara el cas, simples caixes o armaris de fusta, amb major o menor decoració, amb ranures per a les monedes i uns pocs botons. Amb el temps es van fer en plàstic i més decoració, amb llums de colors, llums rotatòries, crom, tubs de bombolles, llums de sostre, i altres efectes visuals.

L’objecte que conserva el Museu és un dels primers que es van construir. És de la casa nord-americana Mills Novelty Company, de Chicago. Aquesta fàbrica va ser pionera i líder en la producció i fabricació de màquines automàtiques que funcionaven amb monedes. Així ja l’any 1891 Mortimer Mills va patentar la primera màquina de venda automàtica de cigars, la MBM Vending, i poc més tard les primeres màquines de venda automatitzada de cafè calent (1906), les primeres escurabutxaques (1907) o la primera màquina de venda automàtica de refrescs en ampolles de vidre refrigerades per encàrrec directe de Coca-Cola (1935).

A partir del 1928 i fins el 1942, l’empresa Mills va fabricar, també, fins a 12 models de reproducció automàtica de discos, venent-se l’any 1942 aquesta branca de la producció a la casa Evans& Co. A partir d’aleshores, Mills va continuar especialitzant-se en les màquines de vending de menjars i refrescos o bé en les màquines escurabutxaques, destacant la primera màquina dispensadora de llaunes amb una selecció de fins a sis sopes calentes prefabricades (1955). Amb la restricció legal de les màquines escurabutxaques als Estats Units i la cada dia més àmplia competència en el mercat de les màquines de venda automatitzada, l’empresa, després de passar per diferents marques, va cessar la seva activitat l’any 1980.

El jukebox que avui presentem és de l’esmentada marca Mills, model “Trobador”, fabricat l’any 1930. Reproduïa el so a la velocitat de 78 rpm. (era la velocitat habitual durant els primers anys del segle XX ja que era la velocitat d’enregistrament que s’havia fet en els antics cilindres de cera. Fins més tard no s’aplicaran les velocitats de 45  i 33 rpm) i disposa de fins a 12 plaques de disc muntades sobre en circumferència al voltant d’un eix central. El distribuïdor d’aquesta màquina era Juan Ferrer y Cia., de Madrid.