L’ajuntament de Mataró ha iniciat fa poc més de dues setmanes la rehabilitació de la nau de la banda mar de la fàbrica de Cabot i Barba, situada a tocar de la cèntrica plaça de Miquel Biada i de l’estació del ferrocarril. La nau, de forma rectangular, amb carener a dues aigües i amb planta baixa i dues plantes pis, forma part del conjunt d’edificis de l’antiga fàbrica de Cabot i Barba i respon a la tipologia típica de les construccions industrials de finals del segle XIX, que en aquest cas estava dedicada al gènere de punt.
El destí final de la nau és convertir-se en un centre polivalent on s’hi instal·laran diferents equipaments socials i veïnals. Les obres, amb una durada prevista de 9 mesos, han estat adjudicades per un import total d’1.264.747,56 €, amb càrrec.
Tot i que els orígens d’aquesta empresa de gènere de punt es remunten al 1853 i finalitzen el 1961, aquest edifici fou projectat l’any 1889 per l’ enginyer Eduard Culla, en una època en què l’empresa anava a nom de Cabot Alabau, tenia dues naus de planta baixa amb pilars de fosa i voltes de maó amb tirants, separades per un pati interior. L’any 1897 l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch aixecà un pis damunt de les dues naus i el 1907 José Cabot i Barba, el titular del negoci, va fer aixecar un segon pis sobre una de les naus. L’any 1918 l’ arquitecte Lluís Gallifa i Grezner construí l’últim edifici del conjunt, amb tres cossos d’amplada.