"La Mataró", rèplica de la locomotora

“La Mataró”, rèplica de la locomotora que va fer el primer trajecte. Font: Museu del Ferrocarril de Catalunya

Enguany, s’han celebrat els 175 anys del primer trajecte de tren a Catalunya: el trajecte entre Barcelona i Mataró. Aquest recorregut va ser el primer de la península Ibèrica i va tenir una gran significació en el procés d’industrialització i modernització a Catalunya, ja que va permetre incrementar el transport de mercaderies i de persones. L’arribada del tren va revolucionar l’activitat econòmica al país, així com la societat i la cultura del territori. El mataroní Miquel Biada i Bunyol va ser l’emprenedor del projecte de la línia ferroviària, que es va inaugurar el 28 d’octubre de l’any 1848.

El primer recorregut no va fer cap parada i va durar un total de 35 minuts en anar des de Barcelona fins a Mataró. Actualment, aquesta línia de tren correspon a la R1 de Rodalies de l’empresa ferroviària Renfe Operadora i és la línia de Rodalies amb un nombre més elevat de passatgers. Al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, membre del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, s’hi pot trobar ‘La Mataró’, una rèplica de la locomotora que va fer el primer trajecte que es commemora aquest any 2023.

Amb motiu d’aquest aniversari, durant tot l’any s’han celebrat a Mataró un seguit d’activitats per commemorar el primer trajecte de la línia Barcelona – Mataró. L’Arxiu Comarcal del Maresme ha organitzat una exposició, que es pot visitar al Museu de Mataró, centrada en els 175 anys d’història ferroviària al Maresme.


Per a saber-ne més:
175 anys del tren Barcelona-Mataró | Ajuntament de Mataró
175 anys del primer tren Barcelona-Mataró | Mobilitat i transports | Ajuntament de Barcelona